8 Fasen in EMDR

 

Ervaar je in het heden last van een bepaalde gebeurtenis vanuit het verleden en lukt het je niet om dit te neutraliseren? Ervaar je iedere keer opnieuw emotionele last in een gelijk lijkende situatie, terwijl zich dit niet in het heden afspeelt? Wellicht is EMDR dan een passende methode voor jou om die gebeurtenis te ontdoen van de emotionele lading die je toen gevoeld hebt, maar nu niet meer helpend is.

EMDR is een afkorting, staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is een kortdurende therapievorm waarin de remslaap nagebootst wordt. EMDR kan ervoor zorgen dat de emotionele lading van een gebeurtenis uit het verleden of voor een gebeurtenis in de toekomst eraf gaat en het overblijft als een redelijk neutraal geheel.

EMDR therapie kent 8 fasen. Er kunnen meerdere fasen in 1 sessie aan bod komen.

 

EMDR Fase 1: Historie en plan
De eerste fase begint met het eerste gesprek tussen de therapeut en de cliënt over wat de cliënt in therapie brengt en hoe EMDR therapie voor die cliënt het beste kan worden ingezet. De cliënt moet zich veilig voelen bij de therapeut. De voorgeschiedenis van de cliënt wordt besproken en er wordt een plan gemaakt met aandacht voor het tempo van de therapie en de selectie van traumatische gebeurtenissen die onderdeel zullen uitmaken van de EMDR therapie.

 

EDMR Fase 2: Voorbereidingsfase
In de voorbereidingsfase legt de therapeut het proces uit, komen de voorwaarden aan bod en wordt gesproken over verwachtingen. Alle eventuele zorgen en vragen van de cliënt worden besproken en er wordt een veilige therapeutische werkrelatie tussen therapeut en cliënt tot stand gebracht. Er worden technieken besproken om eventuele te hoge emotionele ervaringen te kunnen stabiliseren. Soms hebben fase 1 en 2 al wat sessies nodig alvorens kan worden doorgegaan naar de volgende fasen.

 

EDMR Fase 3: De gebeurtenis
De te ‘herverwerken’ gebeurtenis wordt bepaald, samen met beelden, overtuigingen, gevoelens en sensaties over de gebeurtenis.

In de volgende drie fasen wordt de daadwerkelijke EDMR toegepast. Er kan gewerkt worden met oogbewegingen, geluiden of tikken van links naar rechts.

 

EMDR Fase 4: Desensitisatie
In deze fase wordt begonnen met de geluiden / tikken, terwijl de aandacht van de cliënt wordt gericht op te herverwerken gebeurtenis. Gedurende deze fase kunnen nieuwe gedachten, sensaties, beelden en gevoelens naar boven komen. Dit gaat door totdat de cliënt aangeeft geen spanning meer te ervaren als er aan de gebeurtenis wordt gedacht.

 

EDMR Fase 5: Installatie
In deze fase associeert en versterkt de cliënt een positieve overtuiging met de herverwerkte gebeurtenis totdat deze volledig als waar voelt.

 

EDMR Fase 6: Bodyscan
In deze fase wordt de cliënt gevraagd om de herverwerkte gebeurtenis en de positieve overtuiging in gedachten te houden terwijl hij zijn lichaam van top tot teen scant. Elke mogelijke vorm van spanning in het lichaam wordt opnieuw verwerkt.

De laatste twee fasen zorgen voor veiligheid voor de cliënt, zowel aan het einde van een sessie als aan het begin van de volgende sessie.

 

EDMR Fase 7: Afsluiting
Op een rustige manier wordt de cliënt teruggebracht in het hier & nu. Dat gebeurt altijd, onafhankelijk of de gebeurtenis volledig is verwerkt of niet helemaal.

 

Fase 8: Herevaluatie
Dit is ook het begin van elke nieuwe sessie na herverwerking. De cliënt en therapeut bespreken recent verwerkte gebeurtenissen om samen te bekijken of het goed heeft geholpen.Toekomstige doelen en richtingen voor voortzetting van de therapie worden bepaald.

Enkele voorbeelden waarbij EMDR kan helpen:

  • Nare ervaring (bijvoorbeeld op de werkvloer, tijdens een opleiding, tijdens uitgaan of in een andere setting)
  • Blijvende angst of boosheid (bijvoorbeeld na grensoverschrijdend gedrag)
  • Pest ervaring
  • PTSS
  • Fobieën en paniekaanvallen
  • Medisch trauma
  • Verkeersongeluk
  • Geweldsincident
  • Brand of natuurramp
  • Oorlogssituatie

EMDR in Breda

Ben je op zoek naar EMDR therapie in Breda, Zundert, Etten-Leur, Roosendaal of omgeving?

Therapiepraktijk Susan in Breda hanteert geen wachtlijst, je kunt meteen bij mij terecht. Plan zelf je eerste afspraak via de online agenda.