Bij een nare gebeurtenis in ons leven kunnen we ineens weer verdriet en pijn ervaren van eerdere nare ervaringen. Alle moeilijke gevoelens lijken zich te hebben opgestapeld: het is een stapel van verdriet.

 

verlies en rouw

Verbinding en liefde

Gedurende ons leven ontmoeten we mensen, leggen we contact en gaan we verbindingen aan. We verbinden ons niet alleen met mensen, maar ook met dieren, dromen, natuur, idealen, geloof en wetenschap. In een verbinding worden we vanbinnen diep geraakt, op een positieve manier. Deze ervaringen dragen we met ons mee gedurende het leven. Een intense liefdevolle ervaring kan ineens weer worden herbeleefd in luttele seconden van die herinnering. Maar hiermee kan ook het gemis in het hier en nu weer voelbaar worden.

 

De tussenwereld bij rouw

Na een groot verlies bevinden we ons soms in een soort tussenwereld. We willen hetgeen er niet meer is, niet loslaten. Maar we kunnen er ook niet meer bij. We kunnen ook niet zomaar verdergaan. Dat zou ook verkeerd voelen. Deze tussenwereld hoort bij rouw. We worden heen en weer geslingerd.

 

Overlevingsmechanisme

Is de pijn en het verdriet van het verlies te groot, dan maken we de beweging om er van weg te gaan. Dit is geen bewuste beslissing. Dit is de manier om mee te kunnen blijven doen in het dagelijkse leven. We draaien ons weg van ons verdriet en misschien van leegte en pijn. Vervolgens spreken we onze eigen talenten aan om te kunnen functioneren. Je talenten gaan hun uiterste best doen en zo ontstaat, kort gezegd, je overlevingsmechanisme.

 

Innerlijke strijd

De pijn en het verdriet, alle gevoelens die horen bij het verlies, blijven in jezelf zitten. Het wordt een solide opslagplaats. Dit wordt ook wel het gekwetste deel van jezelf genoemd. Af en toe komt het op een onverwacht moment naar buiten. Het wil zich laten zien als het geroepen wordt door een situatie in het hier en nu, maar het overlevingsmechanisme wil dit juist voorkomen. Deze innerlijke strijd wordt vaak gevoerd zonder dat we ons dat beseffen.

Er is nog een ander deel in onszelf, het deel dat helder voelt, helder weet en helder denkt. Het is dit deel dat zich beseft dat deze innerlijke strijd gevoerd wordt in onszelf. En ons hier af en toe van bewust maakt. Het is dit deel dat zich in bepaalde omstandigheden ineens heel goed voelt, krachtig zonder macht en geaard.

 

Stapel van verdriet

Zoals gevoelens van fijne ontmoetingen en prettige verbindingen je hart kunnen vullen, zo kunnen ook gevoelens van verlieservaringen waar je (onbewust) van weg bent gegaan, de solide opslagplaats vullen. Een verlies in het hier en nu raakt ook alle gevoelens en verlieservaringen van toen en daar. Dit wordt ook wel stapeltjesverdriet genoemd (Fiddelaers-Jaspers, Noten, 2021, p. 240).

 

Begrip voor jezelf

Soms begrijpen we gewoon niet goed waarom we reageren, zoals we reageren. Maar lukt het ook niet om het zomaar te veranderen. Mijn werkwijze richt zich op éérst begrijpen, het Zien. Dit leidt tot interne rust.

Vanuit hier kunnen we veranderingen aanbrengen.

Wil jij jezelf beter kunnen begrijpen? Je bent van harte welkom. Plan zelf je eerste afspraak op de contactpagina via de online agenda! Er is geen wachtlijst.

Ik ontvang je graag in mijn praktijk in Breda en ik geef sessies online.

 

therapie susan depressie breda

 

 

 

Wil je meer lezen over over hoe hechting, stress, rouw en verlies met elkaar verbonden zijn, lees dan deze blog: Hechting, Verlies, Rouw en Stress