Hulp bij een paniekaanval is essentieel. Paniekaanvallen zijn angstaanjagend. Allereerst gebeurt er iets met je lichaam dat je niet begrijpt, maar dat je wel overneemt. Je kunt het gevoel hebben alsof je niet kunt ademen. Precies dát wat normaal gesproken juist zo vanzelfsprekend is en waar je niet bij nadenkt. Een paniekaanval komt plotseling, zonder waarschuwing. En omdat het zo plotseling en fysiek is, kan het daarna een verlammende werking op je hebben, zowel fysiek als mentaal.

‘Want,’ vraag je je misschien af, ‘kan dit straks weer gebeuren? WAT??’

Een paniekaanval heeft wel degelijk een context, je lichaam reageert ergens op. Waarop? Dat is vaak de zoektocht. En daar ondersteun ik je graag bij. Ook bij het managen van eventuele angstgevoelens over een mogelijke volgende paniekaanval. Want die angst is absoluut begrijpelijk. Zoiets wil je niet nogmaals meemaken. Dus uit liefde voor jezelf, voel je angst. Ik begrijp dat volkomen.

 

hulp bij paniekaanval Breda

 

Wat is een paniekaanval?

Een paniekaanval is een plotse uitbraak van intense angst en spanning. Dit kan een verlammend gevoel van angst en hulpeloosheid veroorzaken, vaak vergezeld van een reeks fysieke symptomen zoals hartkloppingen, duizeligheid, en kortademigheid. Deze aanvallen kunnen variëren in duur, maar bereiken meestal binnen 10 minuten hun hoogtepunt.

Symptomen van een paniekaanval

Paniekaanvallen uiten zich op verschillende manieren, maar typische symptomen zijn onder meer:

  • Hartkloppingen of een versnelde hartslag
  • Transpireren
  • Trillen of beven
  • Gevoelens van ademnood of verstikking
  • Pijn of druk op de borst
  • Het gevoel losgekoppeld te zijn van de werkelijkheid (derealisatie of depersonalisatie)

Het ervaren van vier of meer van deze symptomen tijdens een aanval wijst vaak op een paniekaanval. Het kan voelen alsof je de controle over je lichaam en geest verliest, wat bijdraagt aan de algehele beangstigende ervaring.

Kun je flauwvallen bij een paniekaanval?

Tijdens een paniekaanval kun je het gevoel hebben dat je gaat flauwvallen, wat onbewust angst voor flauwvallen kan creëren. Dit is vaak ongegronde angst, omdat voor flauwvallen een lage bloeddruk nodig is, terwijl bij een paniekaanval de bloeddruk omhoog gaat en flauwvallen dan bijna onmogelijk is.

Waarom een paniekaanval?

Paniekaanvallen kunnen in verschillende situaties ontstaan. Bijvoorbeeld in een plotselinge situatie met een intense schrikreactie (paniekaanval) tot gevolg. Maar een paniekaanval kan ook het gevolg zijn van een langere periode van intense stress of vermoeidheid. Soms lijkt een paniekaanval te komen zonder duidelijke aanleiding. Dit kan de impact des te verwarrender maken.

Oorzaken paniekaanval

Hoewel de precieze oorzaak van paniekaanvallen niet altijd duidelijk is, zijn er verschillende factoren die hieraan kunnen bijdragen. Genetische aanleg, traumatische ervaringen, chronische stress en bepaalde neurologische en biochemische factoren kunnen allemaal een rol spelen. Bovendien kunnen bepaalde situaties of omgevingen, zoals drukke openbare plaatsen of situaties die herinneringen oproepen aan eerdere traumatische gebeurtenissen, paniekaanvallen uitlokken.

Het verschil tussen een paniekaanval en een angstaanval

Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er subtiele verschillen tussen een paniekaanval en een angstaanval. Paniekaanvallen zijn over het algemeen intenser en komen plotseling op, terwijl angstaanvallen zich vaak geleidelijker ontwikkelen en iets minder intens kunnen aanvoelen.

Hoe kalmeer je van een paniekaanval?

Het is van groot belang om met jezelf een goede methode te vinden die voor jou werkt om met jouw paniekaanval om te kunnen gaan.

Een algemene techniek is deze: Een eenvoudige ademhalingsoefening (vooral dus geen moeilijke dingen voor dat moment, dat gaat niet), zoals inademen gedurende 3 seconden en uitademen gedurende 6 seconden. Dit even volhouden totdat je ademhaling, bloedsomloop en hartritme zich hebben aangepast. Je ademhaling is de stem naar je lichaam dat het veilig is. Daarom werken ademhalingsoefeningen.

Let wel: makkelijk is het niet, want het signaal dat het onveilig is en dat de paniekaanval veroorzaakte, zorgt voor een snelle ademhaling, een hoge bloedsomloop, en een snel hartritme. Vandaar dat de eerste langzame ademhalingen zeer vreemd kunnen aanvoelen, bijna tegennatuurlijk.

Waarom paniekaanvallen in rust?

Het kan heel verwarrend zijn waarom paniekaanvallen zich juist in rust voordoen. Mensen schrikken vaak van de intense fysieke sensaties die optreden wanneer ze zich juist ontspannen. Dit kan het moeilijker maken om de situatie te begrijpen en kan angstgevoelens en onveiligheid ervaren verder versterken.

Paniekaanvallen zijn angstaanjagende en vaak verwarrende ervaringen. Hoewel ze beangstigend kunnen zijn, is het belangrijk om te onthouden dat ze meestal niet levensbedreigend zijn. Met de juiste strategieën en ondersteuning kun je leren om het te beheersen en de impact te verminderen.

Een paniekaanval heeft wel degelijk een context, je lichaam reageert ergens op. Waarop? Dat is vaak de zoektocht. En daar ondersteun ik je graag bij.

Hulp bij paniekaanval met Gesprekstherapie

Ik hoor graag wat je bezighoudt en hoe jouw paniekaanval zich openbaarde. Met aandacht kijk ik samen met jou naar jouw leven en je huidige situatie. Iedere persoon is anders, iedereen is uniek. Mijn werkwijze richt zich op éérst begrijpen, het Zien. Dit leidt tot vaak al tot meer rustig gevoel vanbinnen. Het is de start van het gevoel de controle terug te krijgen. Naast gesprekstherapie kan ook EMDR therapie zeer effectief en snel werken. In mijn praktijk zet ik vaak deze combinatie in.

Hulp bij paniekaanval met EMDR

De link tussen EMDR therapie en paniekaanvallen ligt in het feit dat paniekaanvallen soms kunnen worden getriggerd door traumatische ervaringen of bepaalde negatieve herinneringen. EMDR therapie richt zich op het verwerken van deze traumatische herinneringen en het verminderen van de emotionele lading die eraan verbonden is. Door deze herinneringen te neutraliseren, kunnen de triggers voor paniekaanvallen verminderen. Daarnaast kan EMDR ook worden ingezet om de angst voor een nieuwe paniekaanval te verminderen of te neutraliseren.

Hulp bij paniekaanval door therapiepraktijk Susan in Breda

Ben je op zoek naar begeleiding bij het omgaan met een paniekaanval in Breda, Zundert, Etten-Leur, Roosendaal of omgeving afgestemd op jou? Dan ben je bij mij aan het juiste adres!

Therapiepraktijk Susan in Breda hanteert geen wachtlijst, je kunt meteen bij mij terecht. Je bent van harte welkom! Plan zelf je eerste afspraak via de contactpagina.

 

therapie susan depressie verlies rouw angst EMDR Breda

 

 

 

Wil je meer lezen over angst, lees dan mijn pagina en blogs over angst:

Angst en EMDR
Angst. Maak er geen geheim van!
Hulp bij angst
Depressie en angst
Angst. De ongenode gast.