Hoe kan EMDR helpen bij het omgaan met gevoelens van schaamte? Schaamte is een gevoel dat hoort bij je systeem als mens. Gevoelens van lichte schaamte kunnen juist richtinggevend zijn. Door deze lichte gevoelens van schaamte kun je ofwel overwegen om je aan te passen ofwel je kunt een andere omgeving opzoeken die beter bij je past.

 

De Impact van Overheersende Schaamte

Maar het vormt een probleem als het gevoel van schaamte overheersend wordt, waardoor gevoelens van vreugde, plezier of zelfs liefde niet meer ervaren kunnen worden. Dan is het gevoel van schaamte een diepgewortelde, pijnlijke emotie en veel meer dan een voorbijgaand gevoel van ongemak. Een gevoel van schaamte raakt dan de kern van je zelfbeeld en kan verlammend werken.

 

EMDR en Schaamte

 

Het gevecht in jezelf, tegen jezelf, maakt het dagelijkse functioneren lastig. Alles wat je doet of zegt, kent kritiek vanuit jezelf. Dit is soms onbewust en vaak erg vermoeiend. Vreugde beleven wordt hierdoor steeds lastiger.

 

EMDR als Effectieve Therapie voor Schaamte

EMDR is een kortdurende therapievorm die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de behandeling van trauma, maar in toenemende mate wordt toegepast bij diverse psychologische aandoeningen, waaronder schaamte.

EMDR is een krachtige methode om de impact van nare gebeurtenissen te verminderen. Het zorgt ervoor dat je minder last hebt van angst, verdriet, schaamte of schuld. Je kunt je weer vrijer voelen en meer genieten van het leven.
(Francine Shapiro, grondlegger van EMDR, www.emdr.nl, 6 januari 2024)

Gevoelens van schaamte kunnen onder andere voortkomen uit traumatische ervaringen, uit het idee dat er iets mislukt is, uit een gevoel van (sociale) afwijzing of bijvoorbeeld bij schending van morele codes. EMDR kan een effectieve benadering zijn om deze gevoelens van schaamte te verlichten en te transformeren.

 

Wat is EMDR en hoe werkt het: Een Gestructureerde Aanpak voor Schaamte verwerking

Tijdens deze kortdurende therapie richten we ons op de gebeurtenis(sen) waar het gevoel van schaamte aan gekoppeld is. Middels EMDR kunnen we ervoor zorgen dat de emotionele lading eraf gaat en de herinnering overblijft als een redelijk neutraal geheel.

 

Doorbreken van Schaamtepatronen met EMDR

Daarnaast kan EMDR ook helpen bij het doorbreken van vicieuze gedachtepatronen die gepaard gaan met schaamte, zoals zelfkritiek of continue negatieve zelfbeoordeling. EMDR therapie faciliteert het vervangen van deze overtuigingen door meer positieve overtuigingen, waardoor je zelfbeeld en je hart nader tot elkaar kunnen komen.

In het algemeen biedt EMDR een gestructureerde en effectieve aanpak om herinneringen, waar schaamtegevoelens bij horen, te verwerken en de emotionele last die ermee gemoeid is te verminderen. Het helpt om een gezondere relatie met jezelf te ontwikkelen.

 

Concrete Voorbeelden en Toepassingen van EMDR bij Schaamte

Onderstaand zijn vier concrete voorbeelden van situaties waarbij EMDR kan helpen bij het transformeren van gevoelens van schaamte:

  1. Seksueel trauma, bijvoorbeeld je hebt een traumatische ervaring gehad met betrekking tot seksueel misbruik en dat heeft diepe schaamtegevoelens bij je nagelaten.
  2. Pestervaringen, bijvoorbeeld je bent herhaaldelijk gepest op school of op het werk en je draagt gevoelens van schaamte en zelfafwijzing als gevolg van deze ervaringen.
  3. Familiegeheimen, bijvoorbeeld je groeit op met een familiegeheim dat altijd verborgen moest worden gehouden, wat heeft geresulteerd in diepe gevoelens van schaamte en misschien ook angst.
  4. Misbruik van vertrouwen, bijvoorbeeld je hebt een ervaring waarin je vertrouwen ernstig werd geschonden, mogelijk door bedrog of verraad, wat heeft geleid tot intense schaamtegevoelens, naast groot verdriet.

 

Praktisch advies bij schaamte

Mijn advies is om er niet alleen in te blijven. Ik begrijp dat het juist bij schaamte moeilijk is om erover te praten en dit te delen. Ik weet dat, ik begrijp dat, ik zal naar je luisteren. Zonder oordeel.

Wil jij je schaamtegevoelens verkleinen en een gezondere relatie met jezelf ontwikkelen? Wil jij je zelfbeeld en je hart dichter bij elkaar brengen?

 

Plan zelf je EMDR sessie zonder wachtlijst

Plan dan meteen je eerste EMDR sessie of een Kennismaking&Intake in via de online agenda op de contactpagina.

Je bent van harte welkom! Er is geen wachtlijst.

Ik ontvang je graag in mijn praktijk in Breda of ik geef sessies online. Informeer naar de mogelijkheden!

 

therapie susan depressie verlies rouw angst EMDR Breda

 

 

 

Wil je meer lezen over gevoelens van schaamte, lees dan ook deze blog van mij: Schaamte