Praktische tips bij depressie

 

Hieronder een aantal praktische tips bij depressie die ondersteunend kunnen zijn wanneer je deze depressieve gevoelens ervaart. Ik vind het belangrijk om aan te geven dat ieder mens anders is en dus ook iedere depressie anders is. Een depressie vraagt om een persoonsgerichte aanpak.

Dagstructuur en depressieve gevoelens

Een ritme, een dagstructuur heeft een positieve invloed op het verminderen van depressieve gevoelens. Het geeft een gevoel van houvast. Het maakt niet uit of er grote of kleine dingen gedaan worden. Het gaat om het ritme, niet om de inhoud. Een voorbeeld van een eenvoudig dagschema:

  1. opstaan
  2. bed opmaken
  3. ontbijten
  4. rusten
  5. rondje wandelen
  6. rusten
  7. middageten
  8. puzzelen
  9. een boodschap doen (in de winkel of digitaal)
  10. avondeten klaarmaken
  11. avondeten eten
  12. rusten
  13. iets ontspannends lezen, luisteren of kijken
  14. naar bed gaan

Bewegen en depressieve gevoelens

Bewegen bij depressieve gevoelens wordt aangeraden. Wandelen is het nieuwe medicijn, wordt weleens gezegd. Volgens Sociaal Psycholoog C. Webb is het als volgt:

Als we vooruit bewegen, worden de processen in onze hersenen die te maken hebben met vooruitgang vanzelf ook toegankelijker (www.loopjezelfbeter.nl, juni 2022)

Naast wandelen wordt überhaupt lichamelijke beweging aangeraden. Vooral geregeld bewegen en het volhouden kan een positief effect hebben op je draagkracht en op je slaapkwaliteit. Je kunt het bijvoorbeeld ook onderdeel maken van jouw dagstructuur. Het is vooral van belang dat het bij je past.

Praten over depressieve gevoelens

Woorden geven aan hetgeen je voelt en wat er in je omgaat, geeft een goede ondersteuning voor het omgaan met een depressie. Het brengt enig gevoel van opluchting. Erover praten met een onafhankelijk professioneel persoon, die niet oordeelt en geen onderdeel is van je privé-omgeving, geeft je ondersteuning bij jouw lastige situatie. Ik ben graag die professional voor jou.

Gedachten en depressieve gevoelens

Gedachten en depressieve gevoelens beïnvloeden elkaar sterk. Piekeren kent vaak een grote rol bij depressie. Je hersenen hebben dan ook de taak om altijd te associëren. MAAR, niet alles wat je hersenen bij elkaar associëren is de feitelijke waarheid.

De complexiteit van de wereld is te groot om alles bewust te kunnen waarnemen. Je hersenen kiezen wat belangrijk is voor jou. Snelheid heeft prioriteit boven nauwkeurigheid. Dit kiezen is een onbewust proces.

Je kunt jezelf na je gedachte afvragen of het wel wáár is. Dit kun je leren door jezelf af te vragen: ‘Klopt mijn gedachte eigenlijk wel?’ en ‘Hoe denk ik eigenlijk?’

Mijn werkwijze

Als je mij over jouw depressieve gevoelens benadert, is mijn eerste stap om jou te leren kennen. Ik hoor graag wat jou bezighoudt en waar je depressieve gevoelens over gaan.

Met aandacht kijk ik samen met jou naar jouw leven. Ook jouw verlieservaringen en levensloop spelen mee.

Meer inzicht, betekent meer begrip. Vanuit hier kunnen we veranderingen aanbrengen.

Hulp bij depressie bij Therapiepraktijk Susan in Breda

Naast gesprekstherapie kan ik verschillende werkvormen inzetten als opstellingswerk, EMDR en werken met de Window of Tolerance.

Ben je op zoek naar begeleiding bij depressie, depressieve of sombere gevoelens in Breda, Zundert, Etten-Leur, Roosendaal of omgeving?

Therapiepraktijk Susan in Breda hanteert geen wachtlijst, je kunt meteen bij mij terecht. Plan zelf je eerste afspraak via de online agenda!