Al een tijdje ervaar je een onbestemd gevoel, misschien vraag je jezelf af: ‘Ben ik depressief?’. Je weet het eigenlijk niet zo goed. Je voelt je anders dan normaal, maar ja.. hoe eigenlijk? Ellendig, down, somber, traag; Ja, dat zijn woorden die passen. Weinig dingen zijn leuk of plezierig. Maar is dit depressief?
Hoe kom je erachter of je een depressie hebt? Kun je een test doen om te zien of je depressief bent? Wat is het verschil tussen overspannenheid, burn-out of een depressie?

In deze blog kun je relevante informatie lezen over depressie, burn-out en overspannen zijn.

 

ben ik depressief

 

Symptomen bij een depressie

Onderstaand zijn symptomen weergegeven horend bij een depressie, sombere gevoelens of neerslachtigheid. Hoe iemand depressieve gevoelens ervaart, kan verschillend zijn. Dit kan ook te maken hebben met de verschillende soorten depressies die er zijn. Hieronder een opsomming van veelvoorkomende symptomen.

  • Een somber gevoel
  • Minder plezier in de dingen, minder interesse in alles
  • Gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten
  • Prikkelbaar
  • Concentratieproblemen of besluiteloosheid
  • Een gevoel van dat je niks waard bent, of schuldgevoelens
  • Vermoeidheid en verlies van energie
  • Extreem onrustig gevoel, moeite met stilzitten
  • Geen zin hebben in seks
  • Vaak terugkerende negatieve gedachten, veel piekeren
  • Duidelijke verandering in gewicht, veel meer eten of juist veel minder
  • Slaapproblemen: meer of juist minder slapen
  • Voortdurende onrust of traagheid met je lichaam
  • Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord.

 

Wanneer ben ik depressief?

We spreken van een depressie of depressieve gevoelens als er gedurende een langere periode (2 weken) gevoelens worden ervaren van somberheid, lusteloosheid, verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten. Je beschouwt deze gevoelens voor jezelf niet als normaal.

 

Verschil depressie of burn-out

De symptomen en klachten van een burn-out en van depressie kunnen veelal overeenkomen. Bij een burn-out is sprake van ‘opgebrand zijn’. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out is een gevolg van langdurige stressklachten die steeds erger geworden zijn. Volgens een bericht in GGZ-nieuws is een belangrijk verschil dat er bij een depressie meer sprake is van ‘niet meer willen’ en bij een burn-out meer sprake van ‘niet meer kunnen’. Een ander verschil is dat bij een burn-out de vermoeidheid op de voorgrond staat en bij een depressie de sombere gevoelens.

 

Verschil depressief of overspannen

Het verschil tussen depressief en overspannen komt overeen met het verschil tussen depressief en burn-out. Bij overspannen zijn is er sprake van stressklachten die aanhouden en waarbij je onmacht voelt om hiermee om te gaan. Je hebt er bijvoorbeeld niet alle controle over. Dit brengt symptomen als bijvoorbeeld moeheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, piekeren en slaapproblemen. Bij een depressie staan de gevoelens van somberheid op de voorgrond en komen daar de andere symptomen bij. Een overspannenheid kan resulteren in een burn-out.

 

Hulp bij depressie in Breda

Iedere persoon is anders, iedereen is uniek, iedere depressie is uniek. Een depressie vraagt om een persoonsgerichte aanpak. Een aanpak die afgestemd is op jou als persoon, op jouw voorkeuren, jouw levensfase en jouw talenten. Jouw verlieservaringen en levensloop spelen mee.

Daarom is het belangrijk om je eigen handleiding te hebben om om te gaan met jouw depressie of depressieve gevoelens die voor jou werkt.

Het opstellen van die handleiding doen we tijdens de therapie. Ook het zoeken naar antwoorden van waarom jou dit overkomt, hoef je niet alleen te doen. Ik doe met je mee. Zonder oordeel.

Je bent van harte welkom. Plan zelf je eerste afspraak via de contactpagina, stuur mij een bericht of bel mij! Er is geen wachtlijst.

 

therapie susan depressie breda

 

 

 

Wil je meer lezen over de gevolgen van langdurige stress, klik dan op deze link: Stress: Gezond of ongezond?

 


Therapiepraktijk Susan stelt geen diagnose.