Al een tijdje ervaar je een onbestemd gevoel. Je weet het eigenlijk niet zo goed. Je voelt je anders dan normaal, maar ja.. hoe eigenlijk? Weinig dingen zijn leuk. Plezier heb je niet zoveel meer. Misschien ervaar je ook een gebrek aan interesse? Als mensen vragen: ‘En hoe gaat het?’, weet je het niet zo goed. Een beetje somber, ja, dat wel.
Hoe kom je erachter of je een depressie hebt? Wat zijn de tekenen bij een depressie? Wanneer is er sprake van een depressie? Wanneer ben je depressief?
De WHO (World Health Organization) heeft een goede uitleg samengesteld over depressie:
Kenmerken bij een depressie
Onderstaand zijn kenmerken weergegeven horend bij een depressie, sombere gevoelens of neerslachtigheid. Hoe iemand depressieve gevoelens ervaart, kan verschillend zijn. Dit kan ook te maken hebben met de verschillende soorten depressies die er zijn. Hieronder een opsomming van veelvoorkomende symptomen.
- Een somber gevoel
- Minder plezier in de dingen, minder interesse in alles
- Gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten
- Prikkelbaar
- Concentratieproblemen of besluiteloosheid
- Een gevoel van dat je niks waard bent, of schuldgevoelens
- Vermoeidheid en verlies van energie
- Extreem onrustig gevoel, moeite met stilzitten
- Geen zin hebben in seks
- Vaak terugkerende negatieve gedachten, veel piekeren
- Duidelijke verandering in gewicht, veel meer eten of juist veel minder
- Slaapproblemen: meer of juist minder slapen
- Voortdurende onrust of traagheid met je lichaam
- Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord.
Wanneer ben je depressief?
We spreken van een depressie of depressieve gevoelens als er gedurende een langere periode (2 weken) gevoelens worden ervaren van somberheid, lusteloosheid, verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten. Je beschouwt deze gevoelens voor jezelf niet als normaal.
Er is geen harde grens tussen het ervaren van sombere gevoelens en het hebben van een depressie. Je hoeft niet te wachten met het inschakelen van hulp. Hulp bij sombere gevoelens is altijd een goed idee.
Depressieve gevoelens ervaren gaat ook over de tekorten van het leven te kunnen leven. De tekorten zijn er. Het is soms erg moeilijk om deze te moeten leven. Dan kun je de voeling verliezen met het kunnen genieten in het leven. Sombere gevoelens krijgen de overhand.
Hoelang duurt een depressie?
Hoelang een depressie of depressie gevoelens duren, is persoonsafhankelijk. Soms gaat een depressie voorbij, maar meestal niet zomaar vanzelf. De cijfers laten zien dat ongeveer de helft van de mensen met een depressie herstelt binnen drie maanden. Dit geldt niet voor iedereen. Een ander deel van de mensen die last ervaren van een depressie, ongeveer één vijfde, kan er jarenlang last van hebben.
Oorzaken depressie
De oorzaken van een depressie verschillen per persoon. Er kan niet één speciale oorzaak worden aangewezen die in het algemeen geldt voor het ontstaan van een depressie bij iemand. Ieder mens is uniek. De depressieve en sombere gevoelens zijn heel vaak het gevolg van een combinatie van factoren op meerdere gebieden tegelijk. Op de website van de depressievereniging staat daarover het volgende.
In de wetenschap spreekt men van een bio-psycho-sociaal model: een combinatie van erfelijkheid, persoonlijke eigenschappen en wat iemand meemaakt in zijn leven. Sommige mensen hebben aanleg, anderen zijn door omstandigheden beïnvloed, maar meestal is het van alles wat. Het is niet eenvoudig om dé oorzaak van een depressie op te sporen. (www.depressievereniging, juni 2022)
Het Nederlands Kenniscentrum Angst, Dwang, Trauma en Depressie (NedKAD) gaat wat uitgebreider in op de drie gebieden, te weten biologische factoren, psychische factoren en sociale factoren.
Biologische factoren en oorzaken depressie
De biologische factoren kunnen een rol spelen bij de oorzaken van een depressie. Het gaat dan met name om erfelijkheid. Je zou kunnen nagaan in je eigen familie of er vaker depressies of sombere stemmingen voorkomen en dit herkenbaar is.
Onze hersenen bevatten stoffen die van invloed zijn op onze stemming. Dit zijn serotonine en noradrenaline. Het is bekend dat mensen die een depressie ervaren, een lagere concentratie van serotonine of noradrenaline hebben dan andere mensen. Het is echter niet bekend of dat dit juist een oorzaak of een gevolg is van de depressieve gevoelens.
Psychische factoren en oorzaken depressie
De persoonlijke eigenschappen ofwel de psychische factoren kunnen ook een rol spelen bij de oorzaken van een depressie. Deze persoonlijke eigenschappen zijn ontwikkeld gedurende het opgroeien. De eigenschappen die het krijgen van een depressie in de hand werken, zijn volgens de NedKAD (juni 2022):
een gebrekkig vermogen om problemen op te lossen, een gebrekkig vermogen om verdriet en teleurstelling te verwerken, moeite om steun te vragen, negatief denken, weinig zelfvertrouwen, perfectionisme, faalangst en een streng geweten.
Sociale factoren en oorzaken depressie
Sociale factoren kunnen ook van invloed zijn op de oorzaken van een depressie. Met name de verdrietige of schokkende gebeurtenissen. De sombere gevoelens na het verlies van een dierbare, het ervaren van verlies van werk of ongewenst kinderloos zijn, kunnen overgaan in een depressie. Ook kan een nare ervaring in het verleden tot een depressie in het heden leiden.
Hulp bij depressie in Breda
Iedere persoon is anders, iedereen is uniek, iedere depressie is uniek. Een depressie vraagt om een persoonsgerichte aanpak. Een aanpak die afgestemd is op jou als persoon, op jouw voorkeuren, jouw levensfase en jouw talenten. Jouw verlieservaringen en levensloop spelen mee.
Daarom is het belangrijk om je eigen handleiding te hebben om om te gaan met jouw depressie of depressieve gevoelens die voor jou werkt.
Het opstellen van die handleiding doen we tijdens de therapie. Ook het zoeken naar antwoorden van waarom jou dit overkomt, hoef je niet alleen te doen. Ik doe met je mee. Zonder oordeel.
Je bent van harte welkom. Plan zelf je eerste afspraak via de contactpagina, stuur mij een bericht of bel mij! Er is geen wachtlijst.
Om meer te lezen over soorten depressie, klik dan op deze link: https://www.therapie-susan.nl/blog/soorten-depressie/
Therapiepraktijk Susan stelt geen diagnoses.