Wanneer je je al een tijdje af en toe wat somber voelt, kun je je gaan afvragen of je te maken hebt met een depressie. Wat zijn de symptomen die bij een depressie, neerslachtigheid of langdurige somberheid horen?
Symptomen bij een depressie
Onderstaand zijn symptomen aangegeven die horen bij een depressie, sombere gevoelens of neerslachtigheid. Hoe iemand depressieve gevoelens ervaart, kan verschillend zijn. Dit kan ook te maken hebben met de verschillende soorten depressies die er zijn. De symptomen kunnen mentaal en/of fysiek zijn. Vaak is het een combinatie van een aantal symptomen, maar dat hoeft niet. Ook fysieke symptomen kunnen een uiting van een depressie zijn.
- Een somber gevoel
- Minder plezier in de dingen, minder interesse in alles
- Gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten
- Prikkelbaar
- Concentratieproblemen of besluiteloosheid
- Een gevoel van dat je niks waard bent, of schuldgevoelens
- Vermoeidheid en verlies van energie
- Extreem onrustig gevoel, moeite met stilzitten
- Geen zin hebben in seks
- Vaak terugkerende negatieve gedachten, veel piekeren
- Duidelijke verandering in gewicht, veel meer eten of juist veel minder
- Slaapproblemen: meer of juist minder slapen
- Voortdurende onrust of traagheid met je lichaam
- Gevoelens van wanhoop, zelfmoordgedachten, fantasieën over zelfmoord zonder specifieke plannen, een zelfmoordpoging of een specifiek plan voor zelfmoord
- hoofdpijn, druk op de borst (benauwdheid), pijn in rug, gewrichten of spieren
- hartkloppingen
- duizeligheid
We spreken van een depressie of depressieve gevoelens als je gedurende een langere periode (2 weken) gevoelens ervaart van somberheid, lusteloosheid, verlies van interesse of een onvermogen om ergens van te genieten. En je beschouwt deze gevoelens niet als normaal voor jezelf.
Symptomen depressie bij man of vrouw
De symptomen bij een depressie kunnen verschillend zijn voor mannen of vrouwen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met hormonen. Voor ieder mens (mannen én vrouwen) geldt dat hormonen de regelaars zijn van lichaamsprocessen. Ze zijn betrokken bij groei en rijping, maar ook bij angst en stress.
Voor een vrouwenlichaam dat te maken heeft met zwangerschap (voor, na en tijdens) of de overgang, kunnen de hormoonschommelingen hun invloed hebben op de gemoedstoestand. Huilbuien of angsten, opstandigheid, minder geduld, nervositeit, melancholie, depressieve gevoelens; het komt allemaal voor.
De GGZ groep stelt dat de symptomen van een depressie bij vrouwen vaker betrekking hebben op zich somber voelen en minder plezier hebben in hun bezigheden, terwijl bij mannen de symptomen bij een depressie vaker betrekking hebben op stress, ongedurig zijn en prikkelbaar zijn. Ook grijpen zij, volgens de GGZ groep, vaker naar alcohol en drugs, waardoor er sneller gedacht wordt aan verslaving, in plaats van aan een depressie.
Depressie test
Er zijn verschillende websites waar je online een depressie test kan doen om een indicatie te krijgen van de ernst van je eigen symptomen:
https://www.113.nl/zelftest-depressie
https://www.mentaalvitaal.nl/oefenen/depressietest
https://steun.wijzijnmind.nl/quiz/depressietest
Deze depressietests zijn niet bedoeld als diagnoses, ze geven wel een indicatie van de mate van de symptomen bij een depressie of sombere gevoelens.
Hulp bij depressie in Breda
Iedere persoon is anders, iedereen is uniek, iedere depressie is uniek. Een depressie vraagt om een persoonsgerichte aanpak. Een aanpak die afgestemd is op jou als persoon, op jouw voorkeuren, jouw levensfase en jouw talenten. Jouw verlieservaringen en levensloop spelen mee.
Daarom is het belangrijk om je eigen handleiding te hebben om om te gaan met jouw depressie of depressieve gevoelens die voor jou werkt.
Het opstellen van die handleiding doen we tijdens de therapie. Ook het zoeken naar antwoorden van waarom jou dit overkomt, hoef je niet alleen te doen. Ik doe met je mee. Zonder oordeel.
Je bent van harte welkom. Plan zelf je eerste afspraak via de contactpagina, stuur mij een bericht of bel mij! Er is geen wachtlijst.
Therapiepraktijk Susan stelt geen diagnoses.
Wil je meer weten over de soorten depressie? Klik op deze link: https://www.therapie-susan.nl/blog/soorten-depressie/